13/2/08

Orígens de la població

El primer nucli de població local es desenvolupà al voltant del castell amb anterioritat a la Reconquesta. Aquest nucli original, encara avui, dibuixa netament una trama tortuosa de petites parceles i carrers estrets que permet recrear amb facilitat la seva aparença aquells temps. Posteriorment, els límits de la vila creixerien en construir els templers la segona esglèsia, amb la qual cosa es van veure obligats a créixer la muralla des del castell fins aquesta.

La tradició constructiva a base d'arcs de diafragma, així com altres elements, fan suposar que els musulmans ocuparen el nucli urbà d'Arnes cap a l'any 713-715. Així, es creu que la vila d'Arnes (o si menys no el castell) tindrien origen Andalusí, si bé el castell seria reconstruït posteriorment pels templers.

Els historiadors consideren que la cristianització d'Arnes s'inicià cap a l'any 1163 per part d'Alfons I el Bataller. Antiga alqueria sarraïna, la vila va dependre de la comanda templera d'Horta de Sant Joan fins a les primeries del segle XIV, en què passà a mans dels Hospitalers.

Foto 4. Muralla del castell.