13/2/08

Dades de la població

Arnes és un petit poble de la Terra Alta, al sud-oest de Catalunya i limítrof amb l'Aragó. El seu terme compta amb una extensió de 42,5 km2 i una població regular lque ronda els cinc-cents habitants. La vila s'ubica sobre un turó envoltada per dos rius no molt llunyans, l'Estrets i l'Algars, i encarada a llevant amb els majestuosos Ports de Beseit, que ens allunyen del mar. Imatge extreta de la web d'Arnes (no oficial).

Arnes és un exemple típic de vila closa medieval. El casc antic va ser declarat patrimoni històric i artístic, destacant nombrosos elements com ara l'Ajuntament renaixentista, els portals d'entrada a la població o les antigues cases palau. Els primers vestigis humans al terme municipal d'Arnes pertanyen a assentaments neolítics (veure Els Íbers).

La població està comunicada per carretera amb Horta de Sant Joan (7 km) i Vallderoures (12 km), a unes dues hores de Saragossa i tres de Barcelona en cotxe. La ruta més directa des de Barcelona és la que segueix l'autopista AP7 fins després de Tarragona i d'allà per Reus, Falset, Gandesa i Horta de Sant Joan. Una via alternativa és la carretera que arriba de Tortosa a través de Prat de Compte, actualment en obres.